HISTORICUS JEAN COENEN DOET ONDERZOEK

Geschiedenis Gemonde te boek

 

OP DE FOTO: Historicus Jean Coenen doet onderzoek voor zijn boek ’Baanderheren, boeren & burgers’ in het voormalige gemeentearchief van Boxtel. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Gemondse heemkundevereniging Den Hogert en historicus Jean Coenen werken momenteel aan een boek over de geschiedenis van Gemonde dat in 2012 klaar moet zijn. De makers richten zich niet op gemeentelijke gegevens, maar willen dat het boek een beeld geeft van de dorpsgeschiedenis. ,,Het moet een verhaal worden zoals de inwoners van Gemonde het beleefd hebben.”

Ruim drie jaar geleden werd binnen heemkundevereniging Den Hogert voor het eerst gesproken over een boek over de geschiedenis van Gemonde. Nadat contact was gelegd met historicus Coenen, is nu gestart met het onderzoek. De keuze voor Coenen lag volgens voorzitter Jan Steenbergen van de heemkundevereniging voor de hand. Coenen bracht namelijk in 2004 het boek ’Baanderheren, boeren & burgers’ uit waarin hij de geschiedenis van Boxtel, Liempde en Gemonde beschreef.

Steenbergen: ,,Coenen gaat zich bezig houden met het in beeld brengen van de vroegste tijd”, legt Steenbergen uit. ,,Leden van de vereniging werken juist terug van het heden naar het verleden. Op die manier hopen we in juni 2012 het manuscript gereed te hebben.”

EVENEMENTENVerschillende Gemondse verenigingen zijn inmiddels benaderd om hun archieven beschikbaar te stellen aan de onderzoekers. Onder andere de Katholieke Bond van Ouderen, de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond en de gildes Sint-Joris & Sint-Catharina en Sint-Antonius & Sint-Sebastiaan hebben hun medewerking toegezegd. ,,Door de verschillende archieven van verenigingen te bestuderen, krijgen we een zo compleet mogelijk beeld van ons dorp”, licht Steenbergen toe. ,,Zo heeft muziekvereniging Sint-Lambertus vanaf de oprichting in 1912 van elke activiteit een verslag bewaard. Het is interessant om te ontdekken hoe de evenementen ooit zijn ontstaan en gegroeid.”

De historische gegevens over Gemonde zijn bekend, maar de heemkundevereniging wil een blijvend naslagwerk over het dorp maken waarin vooral het dagelijks leven centraal zal staan. ,,Omdat Gemonde voorheen deel uitmaakte van vier verschillende gemeenten (Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode) is er nooit veel aandacht besteed aan de geschiedenis”, zegt Steenbergen.

Hij vervolgt: ,,Dat is hartstikke zonde want Gemonde heeft een prachtige geschiedenis.” De subsidie voor het project is verleend door de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook de provincie Noord-Brabant en de Europese Unie leveren een bijdrage.

De onderzoekers zijn op zoek naar foto’s, verhalen en materialen die wellicht voor het boek interessant kunnen zijn. Men kan hiervoor contact opnemen met heemkundevereniging Den Hogert via e-mailadres heemkundegemonde@kpnplanet.nl.

En de heemkundevereneging is ook bezig met een wegens het bepaald aantal jaar bevrijding van gemonde 

Maak jouw eigen website met JouwWeb